úterý 10. prosince 2013

Reset- Amy Tinterová

(opakuji : Něco jako recenze)

Reset- Amy Tinterová

Žánr: Fantasy, Sci-fy
Nakladatelství: Egmont
Datum vydání v ČR:
červen 2013

Anotace: 

Před pěti lety byla dvanáctiletá Wren Connollyová třikrát střelena do prsou. Po 178 minutách vstala z mrtvých jako resetka: silnější, rychlejší, odolnější a bez emocí. Čím déle jsou totiž reseti mrtví, tím méně v nich zůstává po oživení lidského. Wren 178 je nejnebezpečnější reset v Texaské republice. Nyní ve svých sedmnácti letech slouží v polovojenské jednotce společnosti KLEZ(Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění).
Wren je jako zkušená bojovnice pověřena výcvikem nových resetů, ale její poslední nováček – Callum Reyes – je nejhorší, jakého kdy viděla. Callum byl oživen 22 minut po své smrti, a tak prakticky zůstal člověkem. Má příliš pomalé reflexy a nepatřičné otázky a jeho nikdy neuvadající úsměv vyvádí Wren z miry. Pořád však odpovídá za jeho výcvik. Když Callum odmítne splnit rozkaz, dostane Wren poslední šanci ho srovnat – jinak ho bude muset zlikvidovat. Wren dosud vždy uposlechla každý rozkaz a ví, že když se vzepře, bude také zlikvidována. Ale zároveň se nikdy necítila tak živá jako s Callumem… (anotace z knihy)

Příběh:

Je to další ze sérií (romantických) dystopií, které v posledních letech tak fičí. A mně to nevadí! Já mám ráda dystopie. Bohužel, nějak nevidím v té obří škále příběhů ze zničené, změněné nebo jiné budoucnosti nic moc originálního. Prostě je to o tom samém.  A Reset.. no je předvídatelný, nic vás zas tolik nepřekvapí a spíše jste zklamaní. Ale to ani tolik nevadí, protože knihou proplavete během jednoho dne, když to hodně natahujete tak během dvou dnů. Chvíli se divíte, že jste už za polovinou, a pak najednou jste na konci. Zavíráte knihu se smíšenými pocity a vlastně.. si chcete přečíst další díl.

Obálka:

Pár slovy: Je černá s červenými  čárami a bílím písmem bez patek. Je jednoduchá, je krásná.  V knihkupectví mě přitahovala a když jsme ji pak nakonec vyhrála a vybalila knihu z balíčku.. je prostě černá! Parciálně lakovaná, pevná vazba, žádný zbytečný serepetičky. Tak to mám ráda , tak to má být!

Gramatika, Styl psaní:

Reset je napsaný tak, aby byl hodně lehce čitelný. Hned po pár stránkách se začtete, slova budou lítat a vy budete více a více zaplouvat do příběhu.  Nejsou tak žádné zbytečnosti, žádné extra novoty. Jen by mě zajímalo, kolikrát se tam slovo „reset“ vůbec vyskytlo. Řekla bych že.. 963x. Hrubý odkad
A taky nevím jestli je to jen můj pocit, ale přišlo mi, že vedlejším postavám bylo věnováno hrozně málo času. Ano objevili se tam jejich jména, jejich čísla a pár vět, abyste si je pamatovali, ale to je tak všechno. Autorka prostě chtěla hrozně moc upoutat pozornost na Wren a Calluma, což ano, chápu, ale kniha má být i trochu o více lidech, než o dvou.

Speciální odstavec:

Wren ze začátku je vlastně stejně fajn jako Wren z konce, i když na konci prožívá nějaké citové kotrmelce, které sice se hodí na šestnáctiletou slečnu, ale ne na 178 minutového reseta.  Jestli to je další rádoby změna jako ve Warm Bodies, kde to sice vypadalo hezky, ale mě to prostě nesedělo, tak prosím,  ale tak nám tolik stránek neměla autorka do hlavy cpát, že Wren nic necítí, když po dalších 10 stránkách cítit bude..  
Jasně, když se objeví týpek, co je sexy a má hluboké oči atakdále, tak by podlehla každá holka, ale…
A proč vždycky všechny hlavní hrdinky jsou panny? Proč? A proč na to je ještě daný ten důraz, aby jako Callum věděl, a aby Wren věděla. Achjo..

Takže:

I když to možná nevypadá, mě se ta kniha líbila. Sice nemám takovou tu nutkavou potřebu, celé to přečíst znovu, ale to neznamená, že se  na ní někdy jindy nevrhnu. I přes tu divnou změnu Wren to bylo fajn, protože tam byla romantika, kterou snad každá mladá dívka má ráda. A Callum je dobrá postava, a příběh je vlastně zajímavý, protože jakmile v nějaké knize zase fandíte nelidských bytostem, je to prostě zajímavé. Zajímavé

 Klady:
+ Nápad/ příběh
+ Černá obálka :)

Zápory: 
- změna z Wren resetka na Wren puberťačka
- málo věnování vedlejším postavám
- něco co nemůžu popsat 




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji všem za milé i nemilé komentáře :) Když budete přehnaně vulgární, příjdu k vám domů a vysypu kbelík hnoje do postele :*